Dit doen 11 jarige voetballers beter dan jij

De eerste dag op je nieuwe werk: altijd een moeilijke dag. Hoe zorgt jouw nieuwe team ervoor dat je je meteen welkom voelt? Helaas is het antwoord meestal ‘niet’! Als je nieuw bent in een team wil je je welkom voelen. Je wilt dat je snel wordt opgenomen in het team, dat je onderdeel bent van het team.

Ooit werkte ik een zomer als begeleider op een hockey zomerkamp. Een week training geven, een team coachen en in de avond allerlei andere leuke activiteiten begeleiden. Heel leuk om te doen, maar op een of andere manier heb ik mij in deze week nooit echt thuis gevoeld in het team van begeleiders. Iedereen leek het in groepjes erg naar hun zin te hebben en ik hoorde nergens bij. Dit is de enige keer in mijn leven dat ik dit heb meegemaakt. Overigens helemaal geen ramp maar dat ik dit 25 jaar later nog precies weet en ook precies weet hoe ik mij voelde zegt toch wel iets.

Boudewijn Zenden

Ik geloof dat het inmiddels wel beter is maar vroeger was dit bij voetbalclubs ook niet top geregeld. Boudewijn Zenden, oud-speler van o.a. Barcelona, Chelsea en Liverpool zegt er in 2010 tegen Simon Kuper en Stefan Szymanski in hun boek Soccernomics het volgende over:

“Het is het raarste ding ooit dat je een speler voor 20 miljoen kunt kopen en je niets doet om hem zich thuis te laten voelen. Ik denk dat het eerste dat je moet doen is een mobiele telefoon en een huis voor hem regelen. Zorg voor een school voor de kinderen, en doe iets voor het vrouwtje, laat meteen een leraar voor hen beiden komen, want alles begint natuurlijk met de taal […] Vaak is het zelfs bij de grootste clubs echt slecht geregeld.”

Noorse skiteam

Hoe anders gaat het in het Noorse alpine skiteam. In een New York Times artikel een paar fantastische voorbeelden van hoe het ook kan.

Toen Aleksander Aamodt Kilde bij het Noorse alpine skiteam kwam was hij nog een tiener.  Thuis had hij op zijn kamer een poster van Aksel Lund Svindal, want Svindal was toen al een nationale held.

Op zijn eerste dag in het team ging Kilde naar het teamdiner – de Noren proberen altijd samen te eten – en ontdekte dat hij aan het hoofd van de tafel zat.

“Er zijn geen rookies en geen kampioenen in het team,” zei Svindal tegen Kilde,  “We zijn allemaal gelijken.”

Svindal werd meer dan een decennium eerder zelf lid van de Noorse ploeg. Hij kwam rechtstreeks uit het  nationale jeugdprogramma. Hij herinnert zich hoe de veteranen Lasse Kjus en Kjetil André Aamodt hem kort na zijn promotie terzijde namen om hem uit te leggen dat het team voor altijd zijn thuis zou zijn.

“Ze vertelden me: ‘Dit is geen NBA team of iets dergelijks – je kunt niet worden verhandeld of verkocht aan een ander team, we zijn er allemaal voor het leven.’ Die twee jongens creëerden een cultuur van eenheid en het enige dat we moesten doen, was dat voortzetten.”

De 11 jarigen van Elwin van Keulen

Elwin van Keulen is de trainer/coach van voetbalclub SC Cambuur onder 13 en coördinator van de jeugdopleiding. Michiel de Hoog, journalist bij de correspondent, heeft een heel interessant artikel geschreven over hem.

Elwin werkt met zijn spelers aan een cultuur van vertrouwen. Niet alleen tussen coach en spelers maar ook tussen spelers onderling. Bij dit team worden nieuwe spelers welkom geheten zodat ze zich meteen thuisvoelen.

“Omdat ieder kind weet hoe prettig het was om in een warm bad terecht te komen toen zij zelf voor het eerst met het elftal in aanraking kwamen, zullen zij ervoor zorgen dat nieuwe kinderen ook zo’n welkom krijgen. Ik  hoef hiertoe niet aan te zetten, want dat is gecultiveerd.”

Jonas Jerebko

Een mooi voorbeeld van het welkom heten van een speler is te zien in de volgende video van de Golden State Warriors. Jonas Jerebko is een Zweedse speler die dit jaar nieuw is.

Het naambordje van Jonas Jerebko hangt al in de kleedkamer en ook zijn shirts hangen al klaar.  Jonas is blij: “Feels good!”

Ik denk dat een speler (en dus ook een werknemer) zich beter voelt en daardoor ook beter presteert als diegene zich welkom voelt. Het is onderdeel van de cultuurwaarde Joy (plezier) van de Golden State Warriors zoals ik beschreven heb in een vorig artikel. Ik denk dat het zorgen voor de juiste cultuur in je team van essentieel belang is voor het goed laten functioneren van het team.

Hoe ga jij je volgende nieuwe collega welkom heten in jouw team?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *