Ergens heel goed in worden? Neem een coach!

In 1875 is de eerste American football wedstrijd tussen Harvard en Yale. Dit is het begin van een jaarlijkse traditie die tot de dag van vandaag voortduurt. Yale heeft van meet af aan een coach, Harvard niet. In de eerste 30 jaar wint Harvard slechts 4 keer. Harvard besluit ook een coach te nemen. De score staat eind 2019 op 50 voor Yale tegen 43 voor Harvard.

‘You are never done’, zeggen ze in de sport. ‘Everybody needs a coach. Everyone. The greatest in the world needs a coach.’ 

Kijk bijvoorbeeld naar dit artikel over de beste spelverdeler in de NBA, Stephen Curry, en zijn coach Steve Kerr.

Buiten sport is het nog niet heel gebruikelijk om een coach te nemen. In de onderstaande video legt Atul Gawande uit dat het wellicht een goed idee is dat wel te doen.

Buiten sport, zo stelt Gawande, geldt de ‘traditionele manier’ van ergens beter in worden: je volgt een opleiding, je oefent en haalt een diploma, daarna ga je aan het werk en ben je op jezelf aangewezen.

‘A professional is someone who is capable of managing their own improvement. That is the approach that virtually all professionals have learned by…… And the thing is, it works.’

Maar halen we wel het beste uit onszelf?

Nadat Gawande in 2003 is gaan werken wordt hij de eerste 5 jaar steeds beter in zijn vak, daarna neemt zijn leercurve af, en nog een paar jaar later is hij zelfs helemaal afgevlakt. ‘Is this as good as I’m going to get?’, denkt hij. Wat werkt in de sport werkt misschien ook voor hem. Gawande besluit een coach te nemen. Hij vraagt zijn oude professor een operatie bij te wonen en hem van feedback te voorzien:

‘The case — I remember that first case. It went beautifully. I didn’t think there would be anything much he’d have to say when we were done. Instead, he had a whole page dense with notes.’

Na 2 maanden coaching merkt Gawande dat hij weer vooruitgang boekt.

Mocht je binnenkort 17 minuten overhebben, dan raad ik je aan de TED Talk van Atul Gawande te kijken. Gawande zet zijn idee, dat ook professionals baat hebben bij coaching, in op grote schaal bij geboortecentra in India, en het percentage kindersterfte bij geboorte daalt.

Kijk deze video!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *